• Početna
  • /
  • Društvo
  • /
  • DAN LJUDSKIH PRAVA Janković: Raskorak između prava na papiru i stvarnog zivota

DAN LJUDSKIH PRAVA Janković: Raskorak između prava na papiru i stvarnog zivota

Dan ljudskih prava – 10. decembar, mnogi građani Srbije provode uz osećanje nepravde i urušenog dostojanstva zbog raskoraka između prava koja imaju na papiru i stvarnog života, saopštio je danas Zaštitnik građana Saša Janković.

Foto: N. Božović / RAS Srbija

– Najsiromašniji, osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasila, radnici gubitnici privatizacije, žitelji nehigijenskih naselja, deca ulice – neke su od tradicionalno najranjivijih grupa u Srbiji. Sve je teži položaj novinara koji kritički pišu i govore. Takođe, sve je više pritužbi članova i simpatizera opozicije – upozorio je Janković.

Kako se navodi u saopštenju „pravo građana je i da zakon podjednako važi za sve i da važi u svakom mestu u svako vreme, a to često nije slučaj zbog položaja u društvu ili zbog bliskosti sa vlašću“.

U desetoj godini rada Zaštitnik građana, dodaje se, beleži još zabrinjavajućih trendova-siromaštvo i nezaposlenost, koji se koriste kao opravdanje za kršenja prava radnika.

Kako ističe, stalnim reformama objašnjava se neefikasnost administracije, nedovoljno dobrim ustavnim rešenjima i zakonima nemoć pravosuđa.

Politizacija uništava institucije

– Politizacija urušava institucije. Mediji u Srbiji su bačeni u ekonomsko-politički vrtlog čije su žrtve ne samo novinari, nego i građani, jer bez slobodnih medija nema informisanih građana, a bez informisanih građana, nema slobodnih građana – ističe zaštitnik Janković.

On je dodao i da je nedovoljan broj osoba sa invaliditetom koje su se zaposlile u ovoj godini, uprkos postojanju posebnog zakona.

– Deca su i dalje žrtve svih oblika nasilja, uključujući i najbrutalnije oblike vršnjačkog – ukazao je Janković.

Takođe ističe da je slabost zaštite žena od nasilja više rezultat neprimenjivanja postojećih propisa i standarda, a manje slabosti tih propisa.

– Ključni problem ostaje neodgovornost za nesavesno postupanje – podvukao je Zaštitnik.

On ističe da proizvodnja i emitovanje kulturnih, obrazovnih, naučnih, dečijih, filmskih i drugih radio i televizijskih emisija na manjinskim jezicima treba da doprinosi očuvanju nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta manjinskih zajednica, ali su ugroženi poremećajima u medijskoj sferi.

LGBT prava – pomak

Prevod ovih programa na srpski jezik je od posebnog značaja za razvoj multikulturalnog društva, gde ga ima.

Pozitivni koraci, kako ističe Janković, postoje u pogledu prava LGBT osoba, gde je možda pomak i najveći, ali je njihova diskriminacija daleko od ukinute, a zaštita i podrška su još nedovoljni.

Janković je dodao da se izbeglice iz Sirije i drugih zemalja povremeno na teritoriji Srbije suočavaju sa nehumanim uslovima i da su počeli prvi ozbiljniji incidenti.

Janković i zamenik za prava nacionalnih manjina Robert Sepi 9. decembra predstaviće u Medija centru Poseban izveštaj „Pravo na informisanje nacionalnih manjina nakon privatizacija medija“.

Istog dana zaštitnik građana i zamenica za prava osoba sa invaliditetom Vladana Jović potpisaće sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Sporazum o saradnji sa ciljem unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i drugih osetljivih grupa stanovništva u Srbiji.

Zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom Vladana Jović takođe će posetiti Centar za demenciju Bežanijska kosa.

Na dan ljudskih prava, u subotu 10. decembra, Janković će primiti nagradu „Dobar primer novog optimizma“, koju dodeljuje organizacija „Novi optimizam“.

Takođe Dan ljudskih prava biće obeležen i tradicionalnim sastankom sa Panelom mladih savetnika Zaštitnika građana koji čini 30 dece iz mesta širom Srbije.

Zamenik zaštitnika građana za prava lica lišenih slobode Miloš Janković posetiće danas Prihvatni centar za izbeglice u Somboru, Policijsku upravu i KPZ u Somboru, a sutra i Specijalnu psihijatrijsku bolnicu u Kovinu, dodaje se u saopštenju.

Tanjug

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.