• Početna
  • /
  • Kultura
  • /
  • IZLOŽBA SLIKA „ULIČNI HODAČ“ RADOVANA STANOJEVIĆA U GKC PARAĆIN

IZLOŽBA SLIKA „ULIČNI HODAČ“ RADOVANA STANOJEVIĆA U GKC PARAĆIN

U Galeriji Kulturnog centra Paraćin,  u utorak 19. septembar 2017. u 19 časova biće otvorena izložba „Ulični hodač“ Radovana Stanojevića.
Radovan Stanojevic je rodjen u Nišu 1974. god. Fakultet likovne umetnosti završio je u Beogradu. Član je ULUS-a.

Radovan Stanojević je umetnik koji formira osoben izraz na bazi istraživanja unutrašnjih duhovnih stanja kroz proučavanje strukture slikarske materije kao i bojenih odnosa toplo-hladno. Posedujuci svežinu u izrazu snažnim gestom i gustim nanosima boja sasvim spontano gradi čiste slikarske zapise prateći vlastita psihološka kretanja. Prenoseci složene unutrašnje impulse na platno ukazuje na svu složenost procesa koji se odvija pred našim ocima.

Spontanost i sugstivnost izraza postiže sigurnim, hitrim potezima cetke dok svetlost dopire iz pozadine doprinoseci što snažnijoj dramatizaciji . Iz njegovih radova u celini izbija iskonska, neobuzdana energija koja traje neprekidno pronalazeci nove nevidljive dimenzije. Otkrivajuci tajne slikarske materije Stanojevic istovremeno nastoji da otkrije i materiju sveta sledeci svoja nadahnuca spontano i trenutno.

Za razliku od gotovo agresivne strukture njegovog platna koja se tokom citavih serija ne menja, kada je kolorit u pitanju, on doživljava transformacije tako da u jednom periodu postaje zagasit, gotovo monohroman, bez snažnih kontrasta, da bi u sledecoj seriji ponovo pojacao kontraste akcentima crvene i žute boje. Slažuci guste slojeve materije u misticne znake koji su upuceni na unutrašnje kretanje Stanojevic formira vlastitu ikonografiju koja se ponavlja sa neznatnim varijacijama.

Opredeljujuci se za lirsku apstrakciju u celini kao sredstvo u pronalaženju nove stvarnosti, neogranicene vremenom i dimenzijama, stvara vlastite iracionalne duhovne prostore. Pronalazeci nove, vitalisticke snage slike procišcenim likovnim sredstvima zasnovanim na višim duhovnim relacijama, Radovan Stanojevic intuitivno gradi vlastiti slikarski rukopis ukljucujuci se tiho i nenametljivo u likovni život našeg grada.

Radmila Kostic, viši kustos Galerije savremene likovne umetnosti

 

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.