STAKLARA NE IDE U STEČAJ

Sudija Privrednog suda u Kragujevcu Branislav Jovović odbacio je na današnjem ročištu zahtev firme “Veksilum Balkan” iz Čačka o pokretanju stečaja nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu.
Branislav Jovović, sudija Privrednog suda u Kragujevcu, stekao je uverenje da predlagač nije učinio verovatnim postojanje njegovog potraživanja prema Srpskoj fabrici stakla i da na taj način, kako je rekao sudija, nije ispunjen zakonski razlog za otvaranje stečaja.
O daljoj sudbini firme sa 819 radnika odlučivaće Apelacioni sud u Beogradu, jer se očekuje da će nezadovoljna strana podneti žalbu.
Inače, vrednost imovine preduzeća procenjena je na 35,4 miliona evra, a obaveze oko 94 miliona evra.
Najveće dugove Srpska fabrika stakla, kako je rečeno, ima prema javnim preduzećima i bugarskoj firmi AD “Glas”.

Bugarski akcionar Staklare tvrdi da je ugovor iz marta 2015. godine o ustupanju potraživanja između njihovog preduzeća „Glas industi“ i „Ripersa“ sa Devičanskih ostrva, koje je otkupila čačanska firma, pravno ništavan.

„Za takav ugovor da bi bio pravno valjan mora da postoji odluka Skupštine akcionara koje nema, jer nikada nije ni održana. Prema tome radi se o jednom fiktivnom pravnom poslu“, kaže Momčilo Bulatović, pravni zastupnik „Glas industri“.Čačanski poverilac to demantuje.

„Imamo papire, imamo potpisane ugovore. Kompletno sva četiri potpisana ugovora se nalaze u spisima predmeta. A stečajni razlog zbog koga smo mi pokrenuli stečajni postupak jeste trajna nesposobnost plaćanja. Ne mogu da odgovore na trenutnu novčanu obavezu zaduže od 45 dana“, navodi Vojislav Ilić, pravni zastupnik „Veksilum Balkan“.

U Staklari tvrde da iza celog slučaja stoji bivši vlasnik fabrike, konroverzni bugarski biznismen Cvetan Vasilev.

Inače, paraćinska fabrika redovno isplaćuje plate, ima tržište, povećala je proizvodnju, ali poslovanje koči više od 90 miliona evra potraživanja.

Tanjug/RTS

 

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.