Američki Delphi Packard konačno otvara fabriku u Paraćinu?

Opština Paraćin dobila je pismo o namerama od kompanije Delfi Pakad u kome traži u zakup objekat veličine 20.600 kvadratnih metara.

Kako je rekao predsednik opštine Paraćin Saša Paunović, Delfi najavljuje da bi zaposlili 2.400 radnika.

„U ranijim razgovorima, a trajali su oko godinu dana, oni su tražilli objekat od 15.600 kvadrata i da zaposle 1.500 radnika“, rekao je Paunović novinarima.

Oni su to menjali shodno njihovim poslovnim interesima, dodao je Paunović i ocenio da to nije njihova konačna odluka, jer se radi o pismu o namerama, pa konačna odluka tek treba da usledi. Prema njegovim rečima, opštinsko veće je razmatralo pismo o namerama i u narednim danima mora da se razmotri da li može da izgradimo takav objekat i da li poslovna banka može da prati izgradnju jednog takvog objekta.

„Mi verujemo da je moguće izgraditi takav objekat, ali bi trebalo u ovaj posao uključiti Razvojnu agenciju Srbije, Vladu Srbije, Ministarstvo pivrede i „Delfi“, subvencije koje Vlada daje, i zaokružiti priče koje sada nisu konačne„, rekao je Paunović.

Fabrika „Delfija“ bi se gradila u Industrijskoj zoni „Zmiče“ i mi smo tamo krenuli sa izgradnjom infrastrukture, izgradili smo jedan dalekovod, sada gradimo drugi, ulice…Tamo se već gradi nekoliko manjih firmi, rekao je Predsednik opštine Paraćin.

Prema njegovim rečima, izgradnja infrastrukture je krenula za taj prostor, jer je i ranije bila planirana za Industrijsku zonu za druge kupce parcela i graditelje fabrika.

„Delfi“ je planirao da sa proizvodnjom u Paraćinu krene prvih meseci 2018.godine. Da li ćemo stići da izgradimo tako veliki objekat s obzirom na rok, pogotovo kada još ne znamo kada će oni definitivno doneti odluku o fabrici u Paraćinu“, dodao je Paunović.
„Gruba procena je da će sama izgradnja objekata stajati oko 10 miliona evra. To je zaista puno za Paraćin, ali zbog načina na koji će se objekat otplaćivati kroz zakup, to ne bi trebalo da bude posebno opterećenje za budžet opštine, jer se uzima kredit na duži vremenski period“, objasnio je Paunović.

Oni kroz plaćanje zakupa finansiraju taj deo posla, imaju svoj interes, ali i opština svoj, pošto će se tu zaposliti veliki broj radnika, zaključio je Paunović.

Komanija „Delfi“ važi za jednog od najvećih proizvođača auto delova u svetu, sa većinskim amaričkim kapitalom, a proizvodi elektroniku i delove za transportne siteme, uključujući i delove za automobile. Ima 156 fabrika u 34 zemlje u kojima radi 170.000 radnika.

Izvor: B92, Tanjug, Infomedia Plus

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.